Jak rozwiązać te zadania nie wykonując obliczeń ? Bo tak podobno można. Na sprawdzianie
były 4 zadanie zamknięte ( abc ), które własnie przedstawie, oraz 5 otwartych. Żeby
czasu starczyło na otwarte, to te można zrobić w pamięci, tak uważa sorka. Ale jak to
zrobić ?
zad 1.
Dane są wielomiany \(\displaystyle{ W(x) = 4x^{4} - 2x ^{2}}\) oraz \(\displaystyle{ V(x) = -x ^{3} + 3x}\)
Ile wynosi stopień wielomianu \(\displaystyle{ W(x)*V(x)}\) ?
a) 4 b) 12 c) 7 d) 3
zad 2.
Wskaż zbiór rozwiązań nierówności: \(\displaystyle{ x(x+2)(1-x)(x+3) > 0}\):
a) ( - 3; -2) U ( 0; 1 )
b) ( - ∞; -3) U ( -2; 0 ) U ( 1; ∞)
c) ( - ∞; 3 ) U ( -2; 1 )
d) ( -3; -2 ) U ( 1; ∞ )
zad 3.
Wskaż resztę dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = 2x ^{21} - 3x ^{15} - 5x^{7} + 5}\) przez dwumian \(\displaystyle{ ( x - 1)}\):
a) 5 b) -1 c) 10 d) 2
zad 4.
Liczba ( -1 ) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x ^{4} - 3x ^{3} - 3x ^{2} + 7x + 6}\).
Pozostałe pierwiastki tego wielomianu to:
a) 2, 3 b) 6, 1 c) -2, -3 d) -1, 6
sprawdzianowe.
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
sprawdzianowe.
zad1 - c)7 - największe potęgi dodajesz 4+3=7
[ Dodano: 17 Listopada 2008, 13:53 ]
zad 3 - b) -1 - podstawiasz 1 za x
[ Dodano: 17 Listopada 2008, 14:06 ]
zad2 - b) ( - ∞; -3) U ( -2; 0 ) U ( 1; ∞) - ale żeby to wiedzieć musisz wyznaczyć pieriwastki i narysować sobie wykres inaczej raczej nie idzie
[ Dodano: 17 Listopada 2008, 13:53 ]
zad 3 - b) -1 - podstawiasz 1 za x
[ Dodano: 17 Listopada 2008, 14:06 ]
zad2 - b) ( - ∞; -3) U ( -2; 0 ) U ( 1; ∞) - ale żeby to wiedzieć musisz wyznaczyć pieriwastki i narysować sobie wykres inaczej raczej nie idzie