Nie wykonując dzielenia, wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x), jeśli:
\(\displaystyle{ W(x)= x^{5} + 2 x^{4} + 3x + 1 i P(x)=(x+2)(x-1)}\)
znalazłam rozwiązany ten przykład na forum, ale nie rozumiem tego co Mmoonniiaa napisał(a)
https://matematyka.pl/82686.htm?highligh ... +dzielenia
Mógłby ktoś wytłumaczyć?
Skąd się wzięło i po co S(x) ??
wyznacz resztę z dzielenia bez dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznacz resztę z dzielenia bez dzielenia
Nie czytałem tego pod linkiem, standardowo :
\(\displaystyle{ W(x):P(x)=Q(x)}\)reszty \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\) zatem
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)P(x)+ax+b}\) z tego możemy obliczyć \(\displaystyle{ W(-2)=-2a+b}\) oraz \(\displaystyle{ W(1)=a+b}\)
(znając postać W(x) dostaniesz z dwóch ostatnich dwa równania z niewiadomymi a , b.
\(\displaystyle{ W(x):P(x)=Q(x)}\)reszty \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\) zatem
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)P(x)+ax+b}\) z tego możemy obliczyć \(\displaystyle{ W(-2)=-2a+b}\) oraz \(\displaystyle{ W(1)=a+b}\)
(znając postać W(x) dostaniesz z dwóch ostatnich dwa równania z niewiadomymi a , b.
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 14 lip 2008, o 09:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 82 razy
wyznacz resztę z dzielenia bez dzielenia
nie rozumiem jak to dalej policzyć:
(znając postać W(x) dostaniesz z dwóch ostatnich dwa równania z niewiadomymi a , b.
kompletnie nie rozumiem....
(znając postać W(x) dostaniesz z dwóch ostatnich dwa równania z niewiadomymi a , b.
kompletnie nie rozumiem....
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznacz resztę z dzielenia bez dzielenia
Masz w zadaniu
\(\displaystyle{ W(x)= x^{5} + 2 x^{4} + 3x + 1}\)
Zatem policz W(-2) oraz W(1) z tego , a potem z tego co napisałem wcześniej (porównaj obie postacie).
\(\displaystyle{ W(x)= x^{5} + 2 x^{4} + 3x + 1}\)
Zatem policz W(-2) oraz W(1) z tego , a potem z tego co napisałem wcześniej (porównaj obie postacie).