Wyznaczyc reszte z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{1000}+5x-1}\) przez wielomian \(\displaystyle{ V(x)=x-x^{3}}\)
Jak dla mnie trzeba to policzyc ze schematu Hornera, problem mam jednak z dzielnikiem. Rozlozylem to na \(\displaystyle{ x(-x^{2}+1)}\) przez 0 nie da rady podzielic wiec zostaja mi dwa przypadki, \(\displaystyle{ x=1\vee x=-1}\) i w tym momencie nie wiem co dalej robic . Dzielac przez x=1 reszta wychodzi 5, przez -1 -> -5. Co dalej ?
Reszta z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Reszta z dzielenia
\(\displaystyle{ V(x)=x(1-x)(1+x)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)V(x)+ax^2+bx+c}\) zatem \(\displaystyle{ W(0)=c}\) oraz \(\displaystyle{ W(-1)=a-b+c}\) jak również
\(\displaystyle{ W(1)=a+b+c}\)
Tu trochę więcej opisu :
https://matematyka.pl/92084.htm
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)V(x)+ax^2+bx+c}\) zatem \(\displaystyle{ W(0)=c}\) oraz \(\displaystyle{ W(-1)=a-b+c}\) jak również
\(\displaystyle{ W(1)=a+b+c}\)
Tu trochę więcej opisu :
https://matematyka.pl/92084.htm