Rozłóż na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozłóż na czynniki
Przecież masz \(\displaystyle{ W(x)=5(x^4+4)}\) i rozłożone.
Poważniej :
\(\displaystyle{ x^4+4=(x^2+ax+2)(x^2+bx+2)}\) (przyrównać obie postacie, wyznaczyć a i b)
Poważniej :
\(\displaystyle{ x^4+4=(x^2+ax+2)(x^2+bx+2)}\) (przyrównać obie postacie, wyznaczyć a i b)
-
- Użytkownik
- Posty: 346
- Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 17 razy
Rozłóż na czynniki
\(\displaystyle{ W(x)=5x^{4}+20=5(x^{4}+4)=5[(x+2)^{2}-4x^{2}]=5[(x+2-2x)(x+2+2x)]}\)
w pierwszym przejsciu skracam do kwadratu sumy , a potem korzystam z \(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}}\)
w pierwszym przejsciu skracam do kwadratu sumy , a potem korzystam z \(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}}\)