Witam. Mam zadania, aby zbadać monotoniczność funkcji:
\(\displaystyle{ y = \begin{cases} -x ^{2} + x : x \leqslant 2 \\ \frac{-x}{x-1} : x>2 \end{cases}}\)
Ale nie wiem jak to zrobić
Obliczyłem, że funkcja \(\displaystyle{ -x ^{2} + x}\) Ma wierzchołek w punkcie \(\displaystyle{ W( \frac{1}{2} ; \frac{1}{4} )}\)
A ta druga:
p = 1
q = -1
Co dalej? Prosze o odp.
Zbadaj monotoniczność funkcji. Podpowiedź...
- Nixur
- Użytkownik
- Posty: 139
- Rejestracja: 20 lip 2006, o 20:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 4 razy
Zbadaj monotoniczność funkcji. Podpowiedź...
Narysuj wykres jednej funkcji i drógiej w danych przedziałach i odczytaj monotoniczność
rosnąca dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty ; \frac{1}{2} ) \vee x>2}\)
stała dla \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)
malejąca dla \(\displaystyle{ x \in (\frac{1}{2};2>}\)
rosnąca dla \(\displaystyle{ x \in (- \infty ; \frac{1}{2} ) \vee x>2}\)
stała dla \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)
malejąca dla \(\displaystyle{ x \in (\frac{1}{2};2>}\)