Dla jakich wartości m nierówność (5 - m)x^2 - 2(1 - m)x + 2(1 - m) < 0 jest spełniona dla każdego x należącego do R?
Doprowadziłem tą nierówność do postaci: 5x^2 - 2x - 2 < m(x^2 - 2x -2) i nie wiem co dalej...
Obliczyć wartości m
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 lis 2008, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 2 razy
Obliczyć wartości m
To jest nierówność kwadratowa więc wystarczy rozwiązać
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5-m}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5-m}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
Obliczyć wartości m
abc666 chciałeś chyba powiedzieć, że dla \(\displaystyle{ 5-m=0}\) mamy funkcje liniową. Zauważ ponadto, że w podanym przez Ciebie warunku:
\(\displaystyle{ \begin{cases}5-m}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}5-m}\)