Dzielenie wielomianu ze zmienną m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
choobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 17 wrz 2008, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Dzielenie wielomianu ze zmienną m

Post autor: choobek »

Interesuje mnie jak najszybciej(jako iż jest to zadanie maturalne) rozwiązać to zadanie:

Dla jakiej wartości m reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^{17}-m x^{15}+(m-2)x^{10}+2x+m^{2}-2}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\) wynosi 3?

Mi wyszło \(\displaystyle{ m_{1} = \sqrt{6}}\) i \(\displaystyle{ m_{2} = -\sqrt{6}}\).

Dobrze? Zajęło mi to trochę czasu ponieważ po prostu dzieliłem pisemnie..
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Dzielenie wielomianu ze zmienną m

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ W(1)=3}\)
choobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 17 wrz 2008, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Dzielenie wielomianu ze zmienną m

Post autor: choobek »

...dobra. Załamałem się. Serdecznie dziękuje za pomoc.

-------

Cóż pospieszyłem się z odpowiedzią. Co z tego, że \(\displaystyle{ W(1)=3}\) skoro dla \(\displaystyle{ x=1}\) dzielnik jest zerem? Zresztą nie wartość wielomianu ma być równa 3 tylko reszta.. Nie rozumiem.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Dzielenie wielomianu ze zmienną m

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ W(1)=3}\) gdzie 3 jest to reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian (x-1) i on nie jest równy 0, ponieważ W(a)=R(x) gdzie R(x) jest resztą przy dzieleniu przez dwumian (x-a)
choobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 17 wrz 2008, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Dzielenie wielomianu ze zmienną m

Post autor: choobek »

Ano tak! Teraz rozumiem Super. Dzięki!
ODPOWIEDZ