zadanie na udowodnienie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kropaseq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 15 lis 2008, o 19:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z neta
Pomógł: 2 razy

zadanie na udowodnienie

Post autor: kropaseq »

Witam, chciałbym żeby ktoś mi rozwiązał takie zadanie.

Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej x wartość wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{5}-5x^{3}+4x}\) jest liczbą podzielną przez 120.

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

zadanie na udowodnienie

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ =x(x^{4}-5x^{2}+4)=x(x^{4}-x^{2}-4x^{2}+4)=x[x^{2}(x^{2}-1)-4(x^{2}-1]=x(x^{2}-1)(x^{2}-4)=x(x+1)(x-1)(x+2)(x-2)}\)
\(\displaystyle{ 120=2*3*4*5}\)
x-2, x-1, x, x+1, x+2 jest to pięć kolejnych liczb więc wśród tych są liczby podzielne przez 2, 3, 4, 5
ODPOWIEDZ