Wielomian z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
mimicus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 25 paź 2008, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 56 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: mimicus90 »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(x-5)(x+m-6)(x-m+3)}\) . Wyznacz taką wartość parametru \(\displaystyle{ m,}\) dla której iloczyn pierwiastków tego wielomianu jest największy i oblicz ten największy iloczyn.

Z góry dziękuję za zaangażowanie!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: piasek101 »

Jego pierwiastki to :

\(\displaystyle{ 5;6-m; m-3}\) i robić z nimi co chcą.
matti90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 12 paź 2008, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 8 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: matti90 »

Mam podobne zadanie i nie mam pojecia jak sie za nie zabrac... moglby ktos wytlmuaczyc jak tego typu zadania sie robi?? z gory dzx:)
abc666

Wielomian z parametrem

Post autor: abc666 »

Wymnażasz i masz że \(\displaystyle{ f(m)=-5m^{2}+9m-18}\) To jest parabola z ramionami skierowanymi do dołu, więc osiąga ona wartość największą w swoim wierzchołku \(\displaystyle{ W(p,q)}\). Wyznaczasz \(\displaystyle{ p=\frac{-b}{2a}}\) i to jest szukane m
mefistofelesowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 sie 2009, o 19:45
Płeć: Kobieta

Wielomian z parametrem

Post autor: mefistofelesowa »

wydaje mi sie, ze równanie podane wyżej jest nieprawidłowe, natomiast poprawnie będzie tak : y=-m ^{} 2 ^{} +9m -18 , odpowiedzią bedzie liczba 1,5, gdzie nie liczymy p, tylko q=-delta frac{}{} 4a frac{}{} a największą poszukiwaną liczbą będzie -6 3 frac{}{} 4
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Wielomian z parametrem

Post autor: rodzyn7773 »

abc666po wymnożeniu pierwiastków otrzymamy:
\(\displaystyle{ 5(-m^2+9m-18}\) i teraz już robimy tak jak napisałeś
abc666

Wielomian z parametrem

Post autor: abc666 »

1. To jest post z listopada 2008, po co to odkopywać?
2. To wyjdzie coś innego u mnie? Nie pamiętam już co pisałem prawie rok temu ale pewnie celowo ominąłem stałą która nic nie zmienia.
ODPOWIEDZ