Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=ax^3-bx^2-cx+d}\) , gdzie a,b,c,d są czterema kolejnymi liczbami naturalnymi. Wtedy
Interesują mnie takie rzeczy czy są prawdziwe czy nie:
wielomian ma co najmniej jeden pierwiastek całkowity
wielomian ma trzy pierwiastki rzeczywiste
suma pierwiastków tego wielomianu jest nie większa od 3
wielomian ma pierwiastek podwójny
Wielomiany problem
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 4 razy
Wielomiany problem
Wow dzieki że mi powiedziałaś że ma najwyżej 3 pierwiastki sam bym na to nie wpadł ale tu chodzi o 3 i tylko 3 pierwiastki albo je ma albo nie ma :
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wielomiany problem
Część (a może wszystkie - nie robiłem) odpowiedzi dostaniesz z tego.
Przyjmując, że a nie jest zerem (czyli, że mamy na pewno trzeci stopień)zapisałbym wielomian w postaci :
\(\displaystyle{ W(x)=nx^3-(n+1)x^2-(n+2)x+(n+3)}\) zauważył, że jego pierwiastkiem jest 1; podzielił wielomian przez (x-1) i zajął się czynnikiem drugiego stopnia.
Przyjmując, że a nie jest zerem (czyli, że mamy na pewno trzeci stopień)zapisałbym wielomian w postaci :
\(\displaystyle{ W(x)=nx^3-(n+1)x^2-(n+2)x+(n+3)}\) zauważył, że jego pierwiastkiem jest 1; podzielił wielomian przez (x-1) i zajął się czynnikiem drugiego stopnia.