Podaj przykład wielomianu o współczynnikach całkowitych, którego jednym z pierwiastków jest.
a)\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
b)\(\displaystyle{ 1+ \sqrt{7}}\)
wielomiany, pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
wielomiany, pierwiastki
Ostatnio zmieniony 15 lis 2008, o 18:49 przez mateusz.ex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
wielomiany, pierwiastki
a więc pójdzie prosto
a) \(\displaystyle{ W(x)=x^2-5}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)=(x-(1+\sqrt{7}))(x-(1-\sqrt{7}))=x^2-2x-6}\)
a) \(\displaystyle{ W(x)=x^2-5}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)=(x-(1+\sqrt{7}))(x-(1-\sqrt{7}))=x^2-2x-6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
wielomiany, pierwiastki
jak zrozumiałem tamto, to tez już nie wydaje sie takie trudne, tylko w ten przykład c) jest troche trudniejszy, bo jest 2 pierwiastki.