Wyznacz a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kumkum

Wyznacz a i b

Post autor: kumkum »

Czesc.
mam takie zadanie:

Wyznacz takie wartosci calkowite a i b dla ktorych liczba \(\displaystyle{ 1+sqrt{3}}\) jest pierwiastkiem wielomianu:
\(\displaystyle{ P(x) = 3 x^3+ax^2+bx+12}\)

Bylbym wdzieczny nie tyle za rozwiazanie, lecz za wskazowke jak sie do tego zabrac.
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

Wyznacz a i b

Post autor: Comma »

Schematem Hornera wyznaczasz resztę z dzielenia welomianu P(x) przez dwumian (x-1-√3) i przyrównujesz ją do zera.
ld
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 31 sie 2005, o 11:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 1 raz

Wyznacz a i b

Post autor: ld »

No ok, ale bede mial dwie zmienne i jedno rownanie. Moze jeszcze jeden hint?
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Wyznacz a i b

Post autor: g »

ma zachodzic \(\displaystyle{ P(1 + \sqrt{3}) = 0}\). jak podstawisz ta liczbe do P(x) to ci wyjdzie wynik postaci \(\displaystyle{ u(a,b)+v(a,b)\sqrt{3}}\), gdzie u(a,b) i v(a,b) beda calkowite. no to rozwiazujesz uklad rownan \(\displaystyle{ u(a,b) = 0 v(a,b) = 0}\) ze wzgledu na a i b i jestes w domu.
ODPOWIEDZ