"Sprawdź czy równania są równoważne":
\(\displaystyle{ 2(x-2)(x+1)(x+2)=0}\) i \(\displaystyle{ x^3 + x^2 - 4x -4=0}\)
Równania równoważne
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Równania równoważne
Rozłóż drugi wielomian na czynniki czyli:
\(\displaystyle{ x^3 + x^2 - 4x -4=0 \iff x^2(x+1)-4(x+1)=0 \iff (x+1)(x^2-4)=0 \iff (x+2)(x+1)(x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ x^3 + x^2 - 4x -4=0 \iff x^2(x+1)-4(x+1)=0 \iff (x+1)(x^2-4)=0 \iff (x+2)(x+1)(x-2)=0}\)