rozwiązywanie równań
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
rozwiązywanie równań
Rozwiąż równanie.
a)\(\displaystyle{ (5-2x)^{2}=(3+x)^{2}}\)
b)\(\displaystyle{ (x-4)^{2}(2x-7)=(x-4)^{3}(2x-7)}\)
a)\(\displaystyle{ (5-2x)^{2}=(3+x)^{2}}\)
b)\(\displaystyle{ (x-4)^{2}(2x-7)=(x-4)^{3}(2x-7)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krynica Zdrój
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 16 razy
rozwiązywanie równań
a)
\(\displaystyle{ 25-20x+4x^{2}=9+6x+x^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4x^{2}-20x-x^{2}-6x+25-9=0}\)
\(\displaystyle{ 3x^{2}-26x+16=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=676-192=484 \sqrt{\Delta}=22}\)
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{26-22}{6}= \frac{4}{6} = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}= \frac{26+22}{6}= \frac{48}{6}=8}\)
\(\displaystyle{ 25-20x+4x^{2}=9+6x+x^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4x^{2}-20x-x^{2}-6x+25-9=0}\)
\(\displaystyle{ 3x^{2}-26x+16=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=676-192=484 \sqrt{\Delta}=22}\)
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{26-22}{6}= \frac{4}{6} = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}= \frac{26+22}{6}= \frac{48}{6}=8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
rozwiązywanie równań
własnie to juz zrobiłem, tylko ja skresliłem z obu stron potegi, nastepnie x na jedną strone przeniosłem i wyszło. ale nie wiem jak z b)
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
- addmir
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sprzed monitora
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 23 razy
rozwiązywanie równań
\(\displaystyle{ (x^{2}-8x+16)(2x-7)=x^{3}-12x^{2}+48x-64 \\ 2x^{3}-7x^{2}-16^{2}+56x+32x-112=x^{3}-12x^{2}+48x-64 \\ x^{3}-11x^{2}+40x-48=0}\)
A teraz próbujesz rozwiązać równanie trzeciego stopnia powinny wyjść trzy rozwiązania. Jakie to Ci nie powiem, bo nie liczyłem
A teraz próbujesz rozwiązać równanie trzeciego stopnia powinny wyjść trzy rozwiązania. Jakie to Ci nie powiem, bo nie liczyłem
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
rozwiązywanie równań
Na jedną stronę wszysko:mateusz.ex pisze:mam problem jeszcze z tym\(\displaystyle{ x(3-2x)=(3-2x)^{2}}\)
\(\displaystyle{ x(3-2x)-(3-2x)^{2}=0 (3-2x)[x-(3-2x)]=0 (3-2x)(3x-3)=0 x=\frac{3}{2} x=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
rozwiązywanie równań
są wzory, ale dośc nieprzyjemne, więc lepiej poprostu traktowac to jak wielomian i szukać pierwiastków np stosując tw. o pierwiastkach wymiernych/całkowitych wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy