Funkcja f o wzorze:

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lukaso2504
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2 lut 2008, o 06:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy

Funkcja f o wzorze:

Post autor: lukaso2504 »

Dana jest funkcja f o wzorze f(x)= (\(\displaystyle{ m^{2}}\) -9m+20)x-5. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f jest malejąca.

Z góry dzięki;]
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Funkcja f o wzorze:

Post autor: xanowron »

lukaso2504 pisze:Dana jest funkcja f o wzorze f(x)= (\(\displaystyle{ m^{2}}\) -9m+20)x-5. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f jest malejąca.

Z góry dzięki;]
Jak widać funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) jest liniowa, więc współczynnik \(\displaystyle{ a=m^{2}-9m+20}\) musi być mniejszy od zera. Wystarczy więc rozwiązać nierówność:

\(\displaystyle{ m^{2}-9m+20 (m-4)(m-5) m=5}\)

\(\displaystyle{ m (4,5)}\)
lukaso2504
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2 lut 2008, o 06:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy

Funkcja f o wzorze:

Post autor: lukaso2504 »

Dzięki wielkie. Nie zwróciłem uwagi, ze nawias to współczynnik a;]
ODPOWIEDZ