Znajdź pierwiastek wielomianu W(x)
a)\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-3x^{3}+5x^{2}-3x+4}\)
b)\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-5x-4}\)
pierwiastek wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
pierwiastek wielomianu
W przypadku a) nie mamy żadnych miejsc zerowych
b)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-5x-4 \iff W(x)=x^3-4x-x-4 \iff \\ W(x)=x(x^2-1)-4(x+1) \iff W(x)=x(x+1)(x-1)-4(x+1) \iff W(x)=(x+1)(x^2-x-4) \iff \\ W(x)=(x+1)\left(x- \frac{1+ \sqrt{17} }{2}\right)\left(x- \frac{1- \sqrt{17} }{2}\right)}\)
b)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-5x-4 \iff W(x)=x^3-4x-x-4 \iff \\ W(x)=x(x^2-1)-4(x+1) \iff W(x)=x(x+1)(x-1)-4(x+1) \iff W(x)=(x+1)(x^2-x-4) \iff \\ W(x)=(x+1)\left(x- \frac{1+ \sqrt{17} }{2}\right)\left(x- \frac{1- \sqrt{17} }{2}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
pierwiastek wielomianu
a z czego to wynika ze w przypadku a) nie mamy zadnych miejsc zerowych??
i nie rozumie dlaczego z tego \(\displaystyle{ (x^{2}-4-x)}\) wzięło sie to \(\displaystyle{ \right)\left(x- \frac{1- \sqrt{17} }{2}\right)}\)
i nie rozumie dlaczego z tego \(\displaystyle{ (x^{2}-4-x)}\) wzięło sie to \(\displaystyle{ \right)\left(x- \frac{1- \sqrt{17} }{2}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
pierwiastek wielomianu
mateusz.ex pisze:Znajdź pierwiastek wielomianu W(x)
a)\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-3x^{3}+5x^{2}-3x+4}\)
Przyrównaj \(\displaystyle{ W(x)}\) do \(\displaystyle{ (x^2+ax+2)(x^2+bx+2)}\) wyznacz a i b; przekonasz się, że wielomian ma dwa czynniki drugiego stopnia z deltami ujemnymi.mateusz.ex pisze:a z czego to wynika ze w przypadku a) nie mamy zadnych miejsc zerowych??