a)Znajdź liczbę, o której wiadomo ze suma tej liczby i sześcianu liczby o 1 od niej mniejszej wynosi 11.
b)Znajdź liczbę, której sześcian jest równy sumie tej liczby i jej kwadratu.
c)
Znajdź liczbę, której kwadrat jest o 2 mniejszy od jej czwartej potęgi.
szukanie liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krynica Zdrój
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 16 razy
szukanie liczby
a)
\(\displaystyle{ x+(x-1)^{3} =11}\)
c)
\(\displaystyle{ x^{4}-2=x^{2} x^{4} -x^{2}-2=0 x^{2}=t
t^{2}-t-2=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1+8=9}\)
\(\displaystyle{ t_{1}= \frac{2-3}{2}=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t_{2} = \frac{2+3}{2}= \frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}= \sqrt{ \frac{1}{2} }
x_{2}= \sqrt{ \frac{5}{2} }}\)
\(\displaystyle{ x+(x-1)^{3} =11}\)
c)
\(\displaystyle{ x^{4}-2=x^{2} x^{4} -x^{2}-2=0 x^{2}=t
t^{2}-t-2=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1+8=9}\)
\(\displaystyle{ t_{1}= \frac{2-3}{2}=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t_{2} = \frac{2+3}{2}= \frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}= \sqrt{ \frac{1}{2} }
x_{2}= \sqrt{ \frac{5}{2} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
szukanie liczby
a ma ktoś moze pomysł na b??a co do przykładu a) to co trzeba zrobił aby wyliczyc x??
a co do c) to w odpowiedziach mam \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i\(\displaystyle{ -\sqrt{2}}\)
a co do c) to w odpowiedziach mam \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i\(\displaystyle{ -\sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
szukanie liczby
a) rozwiązać podane równanie wielomianowemateusz.ex pisze:a ma ktoś moze pomysł na b??a co do przykładu a) to co trzeba zrobił aby wyliczyc x??
a co do c) to w odpowiedziach mam \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i\(\displaystyle{ -\sqrt{2}}\)
b) \(\displaystyle{ x^3=x+x^2}\)
c) w powyższym rozwiązaniu pomyłkowo zamiast (-b) wstawiono 2 a powinno być 1.
(niepotrzebnie też liczono pierwiastek z (-0,5) - ale to już mniej istotne)
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
szukanie liczby
Nie pozbędziesz się.mateusz.ex pisze:a jak sie pozbyc sześcianu w tym przykładzie a?
Podnieś nawias do trzeciej, uporządkuj otrzymane równanie wielomianowe i rozwiąż go.
Jeśli jeszcze takich nie miałeś (a powinieneś - patrz zadanie) to musisz poszukać (np na forum) jak to rozwalić.