Mam problem z wyznaczeniem wartości a,b,c,d dla których wielomiany W i P są równe...Próbowałam sama to zrobić ale problem zaczął się przy układzie 3 równań z 3 niewiadomymi...Bardzo proszę o rozwiązanie tego przykładu...Potrzebuję go na jutro...Z góry dziękuję
\(\displaystyle{ W(x)= 2x^4-3x^2+4x+6, \quad P(x)=2x^4-(a+b)x^2+(3a-c)x+c-a}\)
^oznaczyłam tym indeks górny
równość dwóch wielomianów
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
równość dwóch wielomianów
\(\displaystyle{ \begin{cases} -(a+b)=-3 \\ 3a-c=4 \\ c-a=6 \end{cases} \\
\begin{cases} a+b=3 \\ (3a-c)+(c-a)=4+6 \\ c-a=6 \end{cases} \\
\begin{cases} b=3-a \\ a=5 \\ c=6+a \end{cases} \\
\begin{cases} a=5 \\ b=-2 \\ c=11 \end{cases}}\)
\begin{cases} a+b=3 \\ (3a-c)+(c-a)=4+6 \\ c-a=6 \end{cases} \\
\begin{cases} b=3-a \\ a=5 \\ c=6+a \end{cases} \\
\begin{cases} a=5 \\ b=-2 \\ c=11 \end{cases}}\)