Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lukasz9003
Użytkownik
Posty: 9 Rejestracja: 11 lis 2008, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 2 razy
Post
autor: lukasz9003 » 11 lis 2008, o 19:33
dany jest wielomian W(x) = x^3 + ax^2 + bx - 6. wyznacz współczynniki a i b tak, aby wielomian w(x) był podzielny przez każdy z dwumianów (x-1) ; (x-2)
proszę o pomoc:)
Nakahed90
Użytkownik
Posty: 9096 Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy
Post
autor: Nakahed90 » 11 lis 2008, o 19:40
\(\displaystyle{ W(1)=0 W(2)=0}\)
sauron89
Użytkownik
Posty: 121 Rejestracja: 21 wrz 2008, o 16:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 16 razy
Post
autor: sauron89 » 11 lis 2008, o 19:40
\(\displaystyle{ w(1)=0 w(2)=0}\)