Znalezc a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
Znalezc a i b
Liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x ^{4}-3x ^{3}-3x ^{2}+ax+b}\). Znajdz a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
Znalezc a i b
wlasnie chodzi o to ze nie umiem dzielic z parametrem... jak mam dwa rozne pierwiastki podane to sobie zawsze robie uklad rownan \(\displaystyle{ W(x _{1}) = 0}\) i \(\displaystyle{ W(x _{2}) = 0}\) ale teraz nie moge tego zastosowac.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Znalezc a i b
Jeśli liczba \(\displaystyle{ 1}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu to:
\(\displaystyle{ \begin{cases}W(1)=0\\ W^{\prime}(1)=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}-5+a+b=0 \\-11+a=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}a=11\\b=-6\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}W(1)=0\\ W^{\prime}(1)=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}-5+a+b=0 \\-11+a=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}a=11\\b=-6\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy