o) Nie wykonując dzielenia, wyznaczyć resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ P_(x) = x^{9}+4x-1}\) przez wielomian \(\displaystyle{ Q_{x} = x^{3} + 1}\).
Wielomian \(\displaystyle{ Q_{x}}\) ma tylko jeden pierwiastek i z tego powodu nie wiem co z tym począć. Gdyby miał 3 pierwiastki, wtedy z Tw. Bezout otrzymałbym 3 równania z trzema niewiadomymi (dla reszty postaci \(\displaystyle{ ax^{2}+bx+c}\)) - tu otrzymuję co najwyżej 1 równanie z 3-ema niewiadomymi. ;>
Reszta z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Reszta z dzielenia
Skorzystaj z wzorów skróconego mnożenia
\(\displaystyle{ P(x) = x^{9}+4x - 1 = (x^{3})^{3} - 1^{3} + 4x = ( x^{3} - 1 )((x^{3})^{2} + x^{3} + 1) + 4x}\)
Stąd reszta z dzielenia wynosi \(\displaystyle{ 4x}\).
\(\displaystyle{ P(x) = x^{9}+4x - 1 = (x^{3})^{3} - 1^{3} + 4x = ( x^{3} - 1 )((x^{3})^{2} + x^{3} + 1) + 4x}\)
Stąd reszta z dzielenia wynosi \(\displaystyle{ 4x}\).
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Reszta z dzielenia
Spodziewałem się uniwersalnego sposobu na tego typu wielomianu, jednak na ten szczególny znalazł się inny sposób.
Z tego powodu drugi przykład z tej serii - jak wyznaczyć resztę z \(\displaystyle{ P_{(x)}/Q_{(x)}}\), gdy \(\displaystyle{ P_{(x)} = x^{20}+5x^{17}-6}\) oraz \(\displaystyle{ Q_{(x)} = x^{3}+1}\)?
Pozdrawiam.
Z tego powodu drugi przykład z tej serii - jak wyznaczyć resztę z \(\displaystyle{ P_{(x)}/Q_{(x)}}\), gdy \(\displaystyle{ P_{(x)} = x^{20}+5x^{17}-6}\) oraz \(\displaystyle{ Q_{(x)} = x^{3}+1}\)?
Pozdrawiam.