Oblicz sumę pierwiatków
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 1 raz
Oblicz sumę pierwiatków
Wielomian W(x) = \(\displaystyle{ 2x ^{4}}\) + \(\displaystyle{ 4x^{3}}\) + \(\displaystyle{ ax^ {2}}\) + bx + 2 ma cztery różne pierwiastki. Oblicz ich sumę.
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Oblicz sumę pierwiatków
Niech \(\displaystyle{ p, \ q, \ r, \ s}\) - pierwiastki tego wielomianu.
Wtedy \(\displaystyle{ W(x) = 2(x-p)(x-q)(x-r)(x-s)}\)
Po wymnożeniu tego i uporządkowaniu względem potęg x, przy \(\displaystyle{ x^{3}}\) otrzymasz wyrażenie \(\displaystyle{ -2p-2q-2r-2s = (p+q+r+s)* (-2)}\). Teraz wystarczy porównać tą wartość z wartością współczynnika przy \(\displaystyle{ x^{3}}\) w wielomianie \(\displaystyle{ 2x^{4}+4x^{3}+ax^{2}+bx+2}\). (Wielomiany są równe, więc ich współczynniki też).
Stąd suma pierwiastków tego wielomianu wynosi \(\displaystyle{ -2}\)
Wtedy \(\displaystyle{ W(x) = 2(x-p)(x-q)(x-r)(x-s)}\)
Po wymnożeniu tego i uporządkowaniu względem potęg x, przy \(\displaystyle{ x^{3}}\) otrzymasz wyrażenie \(\displaystyle{ -2p-2q-2r-2s = (p+q+r+s)* (-2)}\). Teraz wystarczy porównać tą wartość z wartością współczynnika przy \(\displaystyle{ x^{3}}\) w wielomianie \(\displaystyle{ 2x^{4}+4x^{3}+ax^{2}+bx+2}\). (Wielomiany są równe, więc ich współczynniki też).
Stąd suma pierwiastków tego wielomianu wynosi \(\displaystyle{ -2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
Oblicz sumę pierwiatków
Stąd własnie co napisała aga92 biorą się wzory Viete`a dla wielomianów (w tym wypadku na sume pierwiastków). Znając je można od razu kożystając z nich wyliczyć szukaną sume.