Rozłóż wielomian na czynniki.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Rohamos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 7 sty 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

Rozłóż wielomian na czynniki.

Post autor: Rohamos »

Tak jak w temacie:

\(\displaystyle{ 3x^{3} + 13^{2} + 7x + 1}\)

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Rozłóż wielomian na czynniki.

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ 3x^{3}+x^{2}+12x^{2}+4x+3x+1=x^{2}(3x+1)+4x(3x+1)+(3x+1)=(3x+1)(x^{2}+4x+1)}\)
a dalej to już prosto, równanie kwadratowe i delta
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 9 maja 2008, o 13:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 39 razy

Rozłóż wielomian na czynniki.

Post autor: Stary »

\(\displaystyle{ (x^{2}+4x+1)(3x+1)=(x+2+\sqrt{3})(x+2-\sqrt{3})(3x+1)}\)
Tutaj skorzystałem z Bezouta
ODPOWIEDZ