Wielomian rozłóż na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rudeus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 13 razy

Wielomian rozłóż na czynniki

Post autor: rudeus »

\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}+2x)^{2}+4(x^{2}+2x)-12}\)

ODP: \(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}+2x+6)(x+1+ \sqrt{3})(x+1- \sqrt{3})}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wielomian rozłóż na czynniki

Post autor: piasek101 »

podstaw \(\displaystyle{ x^2+2x=t}\) i delta ...
rudeus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 13 razy

Wielomian rozłóż na czynniki

Post autor: rudeus »

Ok, dzięki. Nie wpadłem na takie rozwiązanie, a tu taki prosty sposób.
ODPOWIEDZ