Nierówność wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bulinka89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 lis 2008, o 19:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łÓDŹ
Podziękował: 2 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: bulinka89 »

Witam, głowię się niby nad prostą nierównością ale ciągle mi cos nie pasuje., Wygląda to tak :
\(\displaystyle{ x^3+2x^2-4x-8>0}\) i jak rozwiązuję to za pomocą wyciągania x przed nawias ... to wychodzi mi w rozwiązaniu x=-2 x=2 i x=-2 więc x=-2 jest pierwiastkiem podwojnym i wygląd wykresu już jest inny. a jak rozwiązuje to tradycyjnie przez dzielenie wielomianów a nie ukrywam że tak mi łatwiej bo jestem pewna że nie pochrzanie równania to wychodzą mi tylko dwie odpowiedzi takie same ale bez pierwiastka podwojnego :/ i to w odpowiedzi i wykresie zmienia postać rzeczy. Proszę o wyjaśnienie i pomoc gdzie robię błąd że wychodzi mi inaczej
Ostatnio zmieniony 7 lis 2008, o 19:58 przez bulinka89, łącznie zmieniany 1 raz.
fmichal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 13:38
Płeć: Mężczyzna

Nierówność wielomianowa

Post autor: fmichal »

bulinka89 pisze:x3+2x2-4x-8>0 i jak rozwiązuję to za pomocą wyciągania x przed nawias
jakim cudem wyciągasz x przed nawias?
bulinka89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 lis 2008, o 19:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łÓDŹ
Podziękował: 2 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: bulinka89 »

a takim... :
x2(x+2)-4(x+2)>0
(x+2)(x2-4)>0
x+2=0 x2-4=0
x=-2 x=2 x=-2
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: lukki_173 »

Witam! Więc obydwa sposoby są dobre, aczkolwiek pierwszy, z wyciąganiem przed nawias jest o wiele szybszy. Błąd popełniłaś w dzieleniu, dlatego wychodzi Ci inny wynik. Spróbuj sobie to jeszcze raz podzielić.
Pozdrawiam
bulinka89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 lis 2008, o 19:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łÓDŹ
Podziękował: 2 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: bulinka89 »

tak też myślałam..ale dzieliłam to z 30 razy... i ciągle wychodzi mi tak samo :(:(:(:( mogłbyś mi to rozpisac.. nie wiem jak mogę tego nie widzieć. Boje się tego "szybszego" sposobu bo często jak robie coś w matmie na szybko popełniam błędy.. dlatego muszę dojść gdzie się pomyliłam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: piasek101 »

Podaj jakie robisz dzielenie, ktoś podpowie Ci wynik (a może zrobi całe).
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Nierówność wielomianowa

Post autor: lukki_173 »

\(\displaystyle{ x^3+2x^2-4x-8>0}\)
Można zauważyć, ze wielomian zeruje się dwa x=2 i x=-2.
Wiec dzieli się przez:
\(\displaystyle{ (x-2)(x+2)= x^{2} -4}\)
Więc dalej mamy po wydzieleniu:
\(\displaystyle{ (x^3+2x^2-4x-8):( x^{2} -4)=x+2}\)
Czyli nasz wielomian po rachunkach wygląda tak:
\(\displaystyle{ x^3+2x^2-4x-8= (x^{2} -4)(x+2)=(x-2)(x+2)(x+2)}\)
Wystarczy teraz nanieść to na oś liczbową i widać rozwiązania.
ODPOWIEDZ