rozłozyc wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}n^{3}+ \frac{1}{2}n^{2}+ \frac{1}{6}n}\)
rozkład wielomianu na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
rozkład wielomianu na czynniki
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}n(2n ^{2} +3n+1)}\)
z delta i miejscami zerowymi chyba nie bredzie problemu
jezeli beda to pisz.. wytlumacze.
z delta i miejscami zerowymi chyba nie bredzie problemu
jezeli beda to pisz.. wytlumacze.
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
rozkład wielomianu na czynniki
w odpowiedziach mam wynik taki \(\displaystyle{ \frac{1}{6}n(n+ \frac{1}{2})(n+1)}\) , i własnie nie wiem jak co trzeba zrobic aby taki wyszedł.
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
rozkład wielomianu na czynniki
aha ok patrz:
\(\displaystyle{ \Delta=b ^{2}-4ac=9-8=1 , \sqrt{\Delta}=1}\)
\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{-3-1}{4}=-1}\)
\(\displaystyle{ x _{2}= \frac{-3+1}{4}=- \frac{1}{2}}\)
z tego wynika że :
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}n(n+ \frac{1}{2})(n+1)}\)
\(\displaystyle{ \Delta=b ^{2}-4ac=9-8=1 , \sqrt{\Delta}=1}\)
\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{-3-1}{4}=-1}\)
\(\displaystyle{ x _{2}= \frac{-3+1}{4}=- \frac{1}{2}}\)
z tego wynika że :
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}n(n+ \frac{1}{2})(n+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy