Rozłóż wielomiany na czynniki
\(\displaystyle{ x^{5}+3x^{4}+2x^{3}+3x^{2}+x}\)
b)
\(\displaystyle{ 2x^{3}-3x^{2}+1}\)
c
\(\displaystyle{ 7x^{4}+3x^{3}+2x^{2}+3x-5}\)
wielomiany, rozkład na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 9 razy
wielomiany, rozkład na czynniki
\(\displaystyle{ a) \ \ ft(x^{5}+3x^{4}+2x^{3}+3x^{2}+x\right) x\left(x^{4}+2x^{2}+1\right)+3x^{2}\left(x^{2}+1\right) x\left(x^{2}+1\right)^{2}+3x^{2}\left(x^{2}+1\right) ft(x^{2}+1\right)\left(x\left(x^{2}+1\right)+3x^{2}\right) ft(x^{2}+1\right)\left(x^{3}+x+3x^{2}\right) x\left(x^{2}+1\right)\left(x^{2}+3x+1\right)}\)
\(\displaystyle{ b) \ \ 2x^{3}-3x^{2}+1 ft(x-1\right)\left(2x^{2}-x-1\right) 2\left(x-1\right)^{2}\left(x+\frac{1}{2}\right)}\)
\(\displaystyle{ b) \ \ 2x^{3}-3x^{2}+1 ft(x-1\right)\left(2x^{2}-x-1\right) 2\left(x-1\right)^{2}\left(x+\frac{1}{2}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 9 razy
wielomiany, rozkład na czynniki
macciej91, tak wiem, ale takie rozwiązanie mi się zdecydowanie bardziej podoba.