Wyznaczanie wspolczynnikow trójmianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kkotekk6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 lis 2008, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrowiec

Wyznaczanie wspolczynnikow trójmianu

Post autor: kkotekk6 »

wyznacz wspólczynniki b i c trojmianu kwadratowego \(\displaystyle{ f(x) =ax^2+bx+c}\) którego miejscami zerowymi sa liczby 4 i -3 ...

Próbowalam robic to juz na kilka spsobow i nie wychodzi mi z odpowiedzia... jesli ktos moze mi pomoc bede bardzo wdzieczna;)
Ostatnio zmieniony 4 lis 2008, o 22:22 przez kkotekk6, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 9 maja 2008, o 13:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 39 razy

Wyznaczanie wspolczynnikow trójmianu

Post autor: Stary »

\(\displaystyle{ (x-4)(x+3)=x^{2}+3x-4x-12=x^{2}-x-12}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ b=-1 c=-12}\)
ODPOWIEDZ