Udowodnij ze jesli wielomian \(\displaystyle{ W(x) = ax^{3} + bx ^{2} + cx+ d}\) gdzie \(\displaystyle{ a 0}\) ma pierwiastek potrojny, to \(\displaystyle{ bc=9ad}\)
moglby ktos rozwiazac?
Udowodnij wzorami Viete'a
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Udowodnij wzorami Viete'a
\(\displaystyle{ W(x)=k(x-u)^{3}=l(x^{3}+3x^{2}u+xu^{2}+u^{3}).
Ze wzorów Viete,a mamy
- \frac{b}{a} = 3u
\frac{c}{a}=3u^{2}
- \frac{d}{a}=u^{3}}\)
Ze wzorów Viete,a mamy
- \frac{b}{a} = 3u
\frac{c}{a}=3u^{2}
- \frac{d}{a}=u^{3}}\)