\(\displaystyle{ b ^{3}+3V _{K} \cdot b ^{2}+3 \cdot v _{K} ^{2} \cdot b-V _{K}^{3} =0}\)
POMOŻE KTOŚ ROZWIĄZAĆ? :>
Czy wstawienie klamer wymaga wielkiego wysiłku?
Równanie trzeciego stopnia z parametrem.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 4 lis 2008, o 08:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Turek
- Podziękował: 1 raz
Równanie trzeciego stopnia z parametrem.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2008, o 08:51 przez w_eronisia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 4 lis 2008, o 08:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Turek
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 9 razy
Równanie trzeciego stopnia z parametrem.
\(\displaystyle{ b ^{3}+3V _{K} b ^{2}+3 v _{K} ^{2} b-V _{K}^{3} = 0}\)
Wzór skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ \left(b+V_{K}\right)^{3}-2V^{3}_{K}= 0}\)
\(\displaystyle{ \left(b+V_{K}\right)^{3} = 2V^{3}_{K}}\)
\(\displaystyle{ b+V_{k} = \sqrt[3]{2}V_{k}}\)
no i mamy:
\(\displaystyle{ b = V_{k}\left(\sqrt[3]{2}-1\right)}\)
Wzór skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ \left(b+V_{K}\right)^{3}-2V^{3}_{K}= 0}\)
\(\displaystyle{ \left(b+V_{K}\right)^{3} = 2V^{3}_{K}}\)
\(\displaystyle{ b+V_{k} = \sqrt[3]{2}V_{k}}\)
no i mamy:
\(\displaystyle{ b = V_{k}\left(\sqrt[3]{2}-1\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 4 lis 2008, o 08:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Turek
- Podziękował: 1 raz