Dla jakich wartosci a,b wielomiany \(\displaystyle{ W(x)= (3a-1)x^5 - x}\) i \(\displaystyle{ Q(x)= (a+b)x^4-(2a-b)x}\) sa rowne?
nie wiem, jak to zrobic, gdyz wielomiany sa rowne jesli sa tego samego stopnia a tu sa innego, o co tu chodzi??
równość wielomianow
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 133 razy
równość wielomianow
To w takim razie zacznij od takiego warunku, by te wielomiany były równego stopnia. Nie mogą być stopnia 4,3,2. Mogą być natomiast wielomianami stopnia pierwszego, wtedy, gdy :
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{ccc} 3a-1=0 \\ a+b=0 \\-(2a-b)=-1 \end{array}}\)
z pierwszego : \(\displaystyle{ a=\frac{1}{3}}\)
podstawiając do drugiego : \(\displaystyle{ b=-\frac{1}{3}}\)
i jeszcze należy sprawdzić z 3. warunkiem :
\(\displaystyle{ -(2 {1}{3} + \frac{1}{3}) = -1}\)
wszystko się zgadza, więc :
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{ccc} a=\frac{1}{3} \\ b=-\frac{1}{3} \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{ccc} 3a-1=0 \\ a+b=0 \\-(2a-b)=-1 \end{array}}\)
z pierwszego : \(\displaystyle{ a=\frac{1}{3}}\)
podstawiając do drugiego : \(\displaystyle{ b=-\frac{1}{3}}\)
i jeszcze należy sprawdzić z 3. warunkiem :
\(\displaystyle{ -(2 {1}{3} + \frac{1}{3}) = -1}\)
wszystko się zgadza, więc :
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{ccc} a=\frac{1}{3} \\ b=-\frac{1}{3} \end{array}}\)
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy