Mam problem z dwoma zadniami. Nie wiem o co chodzi, w ogole tego nie przerabialismy. Dla mnie to wygląda jak zlozenie funkcji.
1. Rozwiąż nierownosc \(\displaystyle{ W(W(x))< 4x ^{3} -27x ^{2} +53x-25}\) , jeżeli \(\displaystyle{ W(x)=x ^{2} -3x+1}\)
2. Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x ^{2} -3x-2}\) i \(\displaystyle{ x R}\). Rozwiaż rownanie \(\displaystyle{ f(f(x))=x}\)
rownanie i nierownosc
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 9 razy
rownanie i nierownosc
Tak, to są złożenia funkcji. Musisz rozwiązać coś takiego:
dla \(\displaystyle{ W(x)=x^{2}-3x+1}\)
\(\displaystyle{ W(W(x)) = ft(x^{2}-3x+1\right)^{2}-3\left(x^{2}-3x+1\right)+1}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \left(x^{2}-3x+1\right)^{2}-3\left(x^{2}-3x+1\right)+1< 4x ^{3} -27x ^{2} +53x-25}\)
tak samo z podpunktem drugim.
dla \(\displaystyle{ W(x)=x^{2}-3x+1}\)
\(\displaystyle{ W(W(x)) = ft(x^{2}-3x+1\right)^{2}-3\left(x^{2}-3x+1\right)+1}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \left(x^{2}-3x+1\right)^{2}-3\left(x^{2}-3x+1\right)+1< 4x ^{3} -27x ^{2} +53x-25}\)
tak samo z podpunktem drugim.