Rozwiazac rownanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szalony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 1 paź 2008, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 12 razy

Rozwiazac rownanie

Post autor: szalony »

Zad.


\(\displaystyle{ \sqrt{x+2 \sqrt{x-1} } + \sqrt{x-2 \sqrt{x-1} } = x-1}\)


Z gory dzieki za pomoc.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiazac rownanie

Post autor: piasek101 »

Metodą starożytnych :
- podnieść stronami do kwadratu
- poupraszczać
- zobaczyć moduł albo znowu do kwadratu
- rozwiązać ,,normalne" równanie
- sprawdzić czy uzyskane rozwiązania spełniają wyjściowe równanie
ODPOWIEDZ