Aproksymacja funkcji wielomianami Czebyszewa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wuhatek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 28 gru 2004, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opole
Podziękował: 1 raz

Aproksymacja funkcji wielomianami Czebyszewa

Post autor: wuhatek »

otoz mam taki problem, chodzi mi glownie o zrozumienie zagadanienia dotyczacego aproksymacji funkcji wielomianami Czebyszewa, czy moglby ktos zamiescic jakikolwiek przyklad, bo jak wiadomo na przykladach uczy sie najlepiej..a szukajac na google.pl ciezko jakikolwiek znalezc!:/
wiem tyle - co jest na razie czysta teoria w mojej glowie - ze:

wielomian Czebyszewa ma postac: \(\displaystyle{ T(x)=cos(narccos(x))}\)
funkcja, ktora nalezy stworzyc ma miec postac: \(\displaystyle{ F(x)=\bigsum_{i=0}^{n-1}\alpha_{i}T_{i}(x)}\)
funkcja, ktora mamy aproksymowac ma byc w przedziale: \(\displaystyle{ [-1, 1]}\)
oraz wielomiany przybieraja nastepujaca postac:
\(\displaystyle{ T_{0}(x)=1}\)
\(\displaystyle{ T_{1}(x)=x}\)
\(\displaystyle{ T_{2}(x)=2x^{2}-1}\)
\(\displaystyle{ T_{3}(x)=4x^{3}-3x}\)
\(\displaystyle{ T_{4}(x)=8x^{4}-8x^{2}+1}\)
a wynika to ze wzoru ogolnego:
\(\displaystyle{ T_{n}(x)=2xT_{n-1}(x)-T_{n-2}(x)}\)
a teraz czy bylby ktos w stanie mi to wyjasnic?? prosze o pomoc, bo samemu ciezko mi bedzie do tego dojsc!
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 975
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

Aproksymacja funkcji wielomianami Czebyszewa

Post autor: Fibik »

Aproksymacja Czybyszewa to zwykła interpolacja, w której węzłami są zera wielomianów Czybyszewa:
\(\displaystyle{ t_k = \cos\frac{2k+1}{n+1}\frac{\pi}{2},\ k = 0..n}\)

Jeżeli mamy funkcję f(x) w przedziale x, to musimy podstawić:
x = 0.5(a+b) + (b-a)t, t=; przeliczamy tak wszystkie węzły: \(\displaystyle{ t_k}\)

Teraz możemy obliczyć wartości funkcji: \(\displaystyle{ y_k = f(x_k)}\)

Mamy wszystko - robimy interpolację dowolnie wybraną metodą;
uzyskamy wielomian p(x) stopnia n.

Nie trzeba obliczać współczynników, które występują we wzorze z wielomianami Czybyszewa:
\(\displaystyle{ p(x) = \bigsum_{j = 0}^{n}{c_j \cdot T_j (x)}}\)
Wzór na te współczynniki, to: \(\displaystyle{ \large c_j = \frac{(f, T_j)}{(T_j, T_j)}}\)
(f,g) - to iloczyn skalarny:
\(\displaystyle{ (f, g) = \bigsum_{k=0}^n{f(x_k)g(x_k)}}\)
oraz: (To,To) = n+1; (Ti,Ti) = (n+1)/2, dla i > 0
wuhatek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 28 gru 2004, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: opole
Podziękował: 1 raz

Aproksymacja funkcji wielomianami Czebyszewa

Post autor: wuhatek »

juz zrozumialem to zagadnienie..bardzo dziekuje!
Doma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 lut 2007, o 12:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Słupsk

Aproksymacja funkcji wielomianami Czebyszewa

Post autor: Doma »

Mam pewien problem z wielomianami Czebyszewa. Otóż muszę udowodnić następującą równość
$$T_n(t)=frac{(-2)^nn!}{(2n)!}sqrt{1-t^2}frac{d^n}{dt^n}(1-t^2)^{n-frac{1}{2}}=cos(narccos t)$$
Byłabym wdzięczna za pomoc:)

[ Dodano: 13 Kwiecień 2007, 14:50 ]
Mam pewien problem z wielomianami Czebyszewa. Otóż muszę udowodnić następującą równość
\(\displaystyle{ T_n(t)=\frac{(-2)^nn!}{(2n)!}\sqrt{1-t^2}\frac{d^n}{dt^n}(1-t^2)^{n-\frac{1}{2}}=\cos(n\arccos t)}\)
Byłabym wdzięczna za pomoc:)
ODPOWIEDZ