Znaleźć te wszystkie liczy rzeczywiste, które spełniają jednocześnie równanie \(\displaystyle{ \left|2x+6 \right| + ft|3x-12 \right| + ft|x \right| = 20}\) i nierówność \(\displaystyle{ 6x + \frac{6x ^{2} }{2x-1} + \frac{6x ^{3} }{(2x-1) ^{2} } + ... < 2x.}\)
Dzięki z wyprzedzeniem !
Równanie + Nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie + Nierówność
Nierówność.
Lewą stronę zwinąć traktując jak sumę nieskończonego ciągu geometrycznego (zbieżnego).
\(\displaystyle{ q=\frac{x}{2x-1}}\) przy założeniu \(\displaystyle{ |q|}\)
Lewą stronę zwinąć traktując jak sumę nieskończonego ciągu geometrycznego (zbieżnego).
\(\displaystyle{ q=\frac{x}{2x-1}}\) przy założeniu \(\displaystyle{ |q|}\)