Wykazać, że wielomian jest zawsze dodatni

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szalony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 1 paź 2008, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 12 razy

Wykazać, że wielomian jest zawsze dodatni

Post autor: szalony »

Zad.

Wykazać, że dla każdego x należącego do zbioru licz rzeczywistych \(\displaystyle{ x^{4}+2x^{3}+3x^{2}+2x+2>0}\)

Z gory wielkie dzieki.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Wykazać, że wielomian jest zawsze dodatni

Post autor: Crizz »

\(\displaystyle{ f(x)=x^{4}+2x^{3}+x^{2}+x^{2}+2x+1+1=x^{2}(x+1)^{2}+(x+1)^{2}+1= \\ =(x+1)^{2}(x^{2}+1)+1 \geqslant 1>0}\)
szalony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 1 paź 2008, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 12 razy

Wykazać, że wielomian jest zawsze dodatni

Post autor: szalony »

Chyba zgubiłeś jedno \(\displaystyle{ x^{2}}\)
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Wykazać, że wielomian jest zawsze dodatni

Post autor: matshadow »

\(\displaystyle{ f(x)=x^{4}+2x^{3}+x^{2}+x^{2}+2x+1+1+x^{2}=x^{2}+(x^{2}+x)^{2}+(x+1)^{2}+1 \geqslant 1>0}\)
ODPOWIEDZ