Pomóżcie mi rozwiązać to równanie...
(\(\displaystyle{ x - 2)(x + 2) + (x - 3) ^{2} = 2x ^{2} + 8}\)
Równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 2 lis 2008, o 12:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Równanie
\(\displaystyle{ x^{2}-4+x^{2}-6x+9=2x^{2}+8}\)
\(\displaystyle{ 2x^{2}-6x+5-2x^{2}-8=0}\)
\(\displaystyle{ -6x=3}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{1}{2}}\)
Chyba o to chodzi.
\(\displaystyle{ 2x^{2}-6x+5-2x^{2}-8=0}\)
\(\displaystyle{ -6x=3}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{1}{2}}\)
Chyba o to chodzi.