równos wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rosmery33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 maja 2008, o 14:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zielone wzgórze

równos wielomianów

Post autor: rosmery33 »

Wykaż, że jezeli wielomiany \(\displaystyle{ W(x)=x ^{2} +bx+c}\) i \(\displaystyle{ Q(x)=x ^{2} +b _{1} x+c _{1}x}\) mają jeden wspólny pierwiastek różny od zera to W(0)=Q(0)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

równos wielomianów

Post autor: Crizz »

Rozumiem, ze miałaś na myśli \(\displaystyle{ Q(x)=x^{2}+b_{1}x+c_{1}}\). To nie działa. Kontrprzykład: \(\displaystyle{ W(x)=x^{2}-3x+2,Q(x)=x^{2}-4x+3}\).
rosmery33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 maja 2008, o 14:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zielone wzgórze

równos wielomianów

Post autor: rosmery33 »

no właśnie w tym problem że dobrze przepisałam przykład... tam jest \(\displaystyle{ c _{1} x}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

równos wielomianów

Post autor: Crizz »

Ta wersja tym bardziej nie działa
ODPOWIEDZ