wyznacz wspolczynnikiwielomianu wiedxzac, ze w(1)=5, w(2)=2

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
anayka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 1 lis 2008, o 18:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krakow

wyznacz wspolczynnikiwielomianu wiedxzac, ze w(1)=5, w(2)=2

Post autor: anayka »

Bardzo prosze o pomoc w tym zadaniu:

Wyznacz wspolczynniki \(\displaystyle{ a_2 , a_0}\) wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=2x^3+a_2x^2+a_0}\)
wiedzac, ze:
W(1)=5
W(2)=2
Awatar użytkownika
Damian905
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 2 sty 2008, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 16 razy

wyznacz wspolczynnikiwielomianu wiedxzac, ze w(1)=5, w(2)=2

Post autor: Damian905 »

Witam!

\(\displaystyle{ W(1) = 5 2 + a_{2} +a _{0} =5}\)

\(\displaystyle{ W(2) = 2 16 + 4a_{2} +a _{0} = 2}\)

Teraz weź to w układ i normalnie rozwiąż układ równań. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ