dowód, podzielnosc przez 24

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

dowód, podzielnosc przez 24

Post autor: południowalolka »

Wykaż, że jeżeli liczby 0,1,2,3 są miejscami zerowymi wielomianu f, o współczynnikach całkowitych, to dla każdej liczby całkowitej k liczba f(k) jest podzielna przez 24.
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

dowód, podzielnosc przez 24

Post autor: Marta99 »

Zauważ że jeżeli f(k)= k(k+1)(k+2)(k+3) i k należy do C to jego pierwiastki różnią się o 1 ( i f(k) jest stopnia 4)
a iloczyn kolejnych czterech liczy całkowitych jest liczbą podzielną przez 24
(np. 1*2*3*4=24 czy 2*3*4*5=120 itd)
ODPOWIEDZ