z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kolonia80
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 24 mar 2008, o 11:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KrK
Podziękował: 3 razy

z parametrem

Post autor: kolonia80 »

jaka jest wartość parametru m, jesli wielomian w jest podzielny przez dwumian q:

\(\displaystyle{ w(x)=x^3+5x^2+mx+3, q(x)=x+3}\)

nie wiem czy dobrze mysle ale skoro jest podzielny to reszta jest rowna zero wiec licze w(-3)=0 i stad m=7

tak to trzeba zrobic??
tommik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 11 wrz 2005, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań - Warszawa - Dublin
Pomógł: 47 razy

z parametrem

Post autor: tommik »

dokładnie tak
ODPOWIEDZ