pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kolonia80
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 24 mar 2008, o 11:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KrK
Podziękował: 3 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: kolonia80 »

Wiedzac ze liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w znajdz pozostale pierwiastki

a) \(\displaystyle{ w(x)=x^3-6x^2-9x+14, a=1}\)

b) \(\displaystyle{ w(x)=x^3-12x+9, a=3}\)

Niebardzo wiem jak to zrobic. pomoze ktos? wystarczy zaczac jeden podpunkt, dalej sobie poradze, tak mysle...
tommik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 11 wrz 2005, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań - Warszawa - Dublin
Pomógł: 47 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: tommik »

a) \(\displaystyle{ w(x)=(x-1)(x ^{2}-5x-14)}\)
Dalej pójdzie chyba prosto
kolonia80
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 24 mar 2008, o 11:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KrK
Podziękował: 3 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: kolonia80 »

wielkie dzieki, wszystko jasne, poradze sobie juz
ODPOWIEDZ