Wielomian topnia 3 z pierwiastkiem niewymiernym

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
sethur

Wielomian topnia 3 z pierwiastkiem niewymiernym

Post autor: sethur »

Należy znaleźć pieritek wielominu W(x)=x^3 +3x^2+1. Mam nadzieje że da się to policzyc bez tych trudnych wzorów.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Wielomian topnia 3 z pierwiastkiem niewymiernym

Post autor: Lady Tilly »

zależy jak bardzo dokładne chcesz mieć rozwiązanie, bo wielomian ten niestety nie ma miejsc zerowych wśród całkowitych dzielników wyrazu wolnego. Tak na przykład dla x=-3,1038034 wielomian otrzymuje wartość W(x)=0,00000002812.
krzysiek1412
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 3 wrz 2004, o 16:58
Lokalizacja: Wrocław

Wielomian topnia 3 z pierwiastkiem niewymiernym

Post autor: krzysiek1412 »

No wiadomo ze nie ma, ale moze da sie obliczyc dokladna wartosc tego pierwiastka - w postaci jakiejsc liczby niewymiernej.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wielomian topnia 3 z pierwiastkiem niewymiernym

Post autor: Tomasz Rużycki »

Przydadzą Ci się wzory Cardano. Zajrzyj do naszego kompendium.


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Wielomian topnia 3 z pierwiastkiem niewymiernym

Post autor: Lady Tilly »

Do kompendium i tu
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Wielomian topnia 3 z pierwiastkiem niewymiernym

Post autor: Rogal »

Jak już dostaniesz ten pierwiastek w postaci sumy pierwiastków sześciennych, to wrzuć tutaj, może uda się mi to uprościć.
ODPOWIEDZ