pomóżcie zrobic zadanie
dane są wielomiany \(\displaystyle{ W(x)=3x ^{3} -2x}\), \(\displaystyle{ V(x)=2x ^{6}+3x ^{2}-7}\).Stopień wielomianu \(\displaystyle{ W(x) V(x)}\) jest równy
------------------------------------------
jak mozecie to napiszcie obliczenia jakie trzeba zrobić
Wyznacz stopień wieloimanu
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wyznacz stopień wieloimanu
Stopień W(x) = 3, stopeń V(x) = 6. Stopień iloczynu = sumie stopni czynników = 3 +6 = 6.lampid pisze:pomóżcie zrobic zadanie
dane są wielomiany W(x)=3x ^{3} -2x, V(x)=2x ^{6}+3x ^{2}-7.Stopień wielomianu W(x)*V(x) jest równy
------------------------------------------
jak mozecie to napiszcie obliczenia jakie trzeba zrobić
Można też wielomiany pomnożyć i wybrać składnik z naiwyższą potęgą - ta potęga to jest szukany stopień.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 61 razy
Wyznacz stopień wieloimanu
Mam podobny przykład, co kolegą wyżej i mam pytanie dotyczące rozwiązania.
\(\displaystyle{ W(X) = 3x^{3}-2x}\)
\(\displaystyle{ V(X) = 2x^{2}+3x}\)
Stopień wielomianu \(\displaystyle{ W(x)*V(x)}\) jest równy:
a). \(\displaystyle{ 3*2=6}\)
czy
b).\(\displaystyle{ 3*2=3}\) ponieważ 3 jest największą liczbą.
Z góry dziękuje za pomoc.
PS. sry za błąd
\(\displaystyle{ W(X) = 3x^{3}-2x}\)
\(\displaystyle{ V(X) = 2x^{2}+3x}\)
Stopień wielomianu \(\displaystyle{ W(x)*V(x)}\) jest równy:
a). \(\displaystyle{ 3*2=6}\)
czy
b).\(\displaystyle{ 3*2=3}\) ponieważ 3 jest największą liczbą.
Z góry dziękuje za pomoc.
PS. sry za błąd
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wyznacz stopień wieloimanu
c{?}) 3+2=5koper21 pisze:Stopień wielomianu
Składnikiem z najwyższą potęgą w tym iloczynie jest \(\displaystyle{ 3x^3 2x^2=2 3 x ^{3+2} =6x^5.}\)