\(\displaystyle{ x^{6}-9x^{3}+8=0}\)
\(\displaystyle{ x^{4}-5x^{3}+x^{2}+11x+4=0}\)
\(\displaystyle{ x^{4}-5x^{3}+6x^{2}-5x+1=0}\)
3 równania do rozwiazania
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
3 równania do rozwiazania
1.
Podstawić \(\displaystyle{ x^3=t}\) (rozwiązać kwadratowe)
2.
Zauważyć (wyznaczyć), że dwa pierwiastki to : (-1) oraz 4.
3.
Rozłożyć i rozwiązać :
\(\displaystyle{ (x^2-4x+1)(x^2-1x+1)=0}\) (już ok)
Podstawić \(\displaystyle{ x^3=t}\) (rozwiązać kwadratowe)
2.
Zauważyć (wyznaczyć), że dwa pierwiastki to : (-1) oraz 4.
3.
Rozłożyć i rozwiązać :
\(\displaystyle{ (x^2-4x+1)(x^2-1x+1)=0}\) (już ok)
3 równania do rozwiazania
mozesz mi powiedzieć jak rozłożyłeś to ostatnie równanie bo nie ma pojęcia skąd sie wzięło \(\displaystyle{ (x^2-4x+1)(x^2-1x+1)=0}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
3 równania do rozwiazania
Oczywiście, że mogę.m1chal pisze:mozesz mi powiedzieć jak rozłożyłeś to ostatnie równanie bo nie ma pojęcia skąd sie wzięło \(\displaystyle{ (x^2-4x+1)(x^2-1x+1)=0}\) ??
Jak nie zagrały ,,łatwiejsze" sposoby rozwiązania to lewą stronę przyrównałem do :
\(\displaystyle{ (x^2+ax+1)(x^2+bx+1)}\) i wyznaczyłem z tego a i b.