Dla jakich wartości parametrów abc "1" jest trzykr

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
CaptainBorrow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 paź 2008, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wodzisław śl

Dla jakich wartości parametrów abc "1" jest trzykr

Post autor: CaptainBorrow »

Dla jakich a,b,c liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu

\(\displaystyle{ x ^{5} - 3x ^{4} +ax ^{3} +bx+cx-1}\)

jak to obliczyć nie musząc przeprowadzać dzielenia które jest strasznie długie.
amorphoux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 27 paź 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Pomógł: 3 razy

Dla jakich wartości parametrów abc "1" jest trzykr

Post autor: amorphoux »

Liczba \(\displaystyle{ a}\) jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) jeśli \(\displaystyle{ W(a)=0}\) i \(\displaystyle{ W'(a)=0}\) i \(\displaystyle{ W''(a)=0}\)
CaptainBorrow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 paź 2008, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wodzisław śl

Dla jakich wartości parametrów abc "1" jest trzykr

Post autor: CaptainBorrow »

a co w tej sytuacji znaczą prim i bis?
amorphoux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 27 paź 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Pomógł: 3 razy

Dla jakich wartości parametrów abc "1" jest trzykr

Post autor: amorphoux »

Pochodne wielomianu. Pierwszą i drugą.

Na dodatek musi być, że \(\displaystyle{ W'''(a) 0}\) (żeby \(\displaystyle{ a=-1}\) nie był pierwiastkiem czterokrotnym).

Poczytaj sobie jak się oblicza pochodne z funkcji wielomianowej, linków nie mogę wkleić jako nowy user.
ODPOWIEDZ