Jak rozwiązac równanie i zbadac jego rozwiazalnosc w zaleznosci od parametru m ?
\(\displaystyle{ \frac{x}{x-m} + \frac{x+m}{x}=2}\)
Zdołałem sprowadzic do wspolnego mianownika jednak koncowo wyszło mi \(\displaystyle{ -m^{2} +2xm}\)
Badanie rozwiązalności równania z parametrem
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Badanie rozwiązalności równania z parametrem
poczatkowe zalozenia: \(\displaystyle{ x \neq 0 \wedge x \neq m}\)
dobrze masz :\(\displaystyle{ 2mx-m^2=0}\) masz tu funkcje liniowa. 1 rozwiazanie jest gdy a (ax+b=0) u nas \(\displaystyle{ a=2m}\) jest różne od zera > \(\displaystyle{ 2m 0 m 0}\) wtedy mamy 1 rozwiazanie, a gdy \(\displaystyle{ m=0}\) mamy brak rozwiazan.
edit wiec dla dowolnego m, rownanie ma 1 rozwiazanie
dobrze masz :\(\displaystyle{ 2mx-m^2=0}\) masz tu funkcje liniowa. 1 rozwiazanie jest gdy a (ax+b=0) u nas \(\displaystyle{ a=2m}\) jest różne od zera > \(\displaystyle{ 2m 0 m 0}\) wtedy mamy 1 rozwiazanie, a gdy \(\displaystyle{ m=0}\) mamy brak rozwiazan.
edit wiec dla dowolnego m, rownanie ma 1 rozwiazanie
Ostatnio zmieniony 27 paź 2008, o 23:15 przez Ateos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Badanie rozwiązalności równania z parametrem
Widziałem to zadanie wcześniej, nie brałem się bo nie lubię jak parametr zależny jest od x-sa (patrz założenia).Ateos pisze:... a gdy \(\displaystyle{ m=0}\) mamy brak rozwiazan.
Ale dla m=0 wyjściowe równanie to :
\(\displaystyle{ \frac{x}{x}+\frac{x}{x}=2}\) więc rozwiązania ma.