pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pyskab
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 23 paź 2008, o 11:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: net

pierwiastki wielomianu

Post autor: pyskab »

Czy mozecie mi pomoc znalesc pozostale pierwiastki wielomianu wiedzac, ze x1=2+i

\(\displaystyle{ x^{4}-6x^{3}+18x^{2}-30x+25}\)
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: kuch2r »

Jesli zachodzi \(\displaystyle{ W(z)=0}\), gdzie \(\displaystyle{ z\in \mathbb{C}}\) to \(\displaystyle{ W(\overline{z})=0}\)
Zatem, zachodzi \(\displaystyle{ (x-(2+i))(x-(2-i))|W(x)}\)
ODPOWIEDZ