Dowiedź podzielności wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Dowiedź podzielności wielomianu

Post autor: neworder »

Wiadomo, że \(\displaystyle{ P(x^{5})+xQ(x^{5})+x^{2}R(x^{5}) = (x^{4}+x^{3}+x^{2}+x+1)S(x)}\). Wykaż, że P(x) dzieli się przez x-1.
Natash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 sty 2005, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz

Dowiedź podzielności wielomianu

Post autor: Natash »

Jesteś pewien że jest to kompletne zadanie i tyle jest danych?? bo nie za bardzo widze rozwiązania. jak narazie to podstawiając 1 otrzymuje \(\displaystyle{ P(1)=5S(1)-R(1)-Q(1)}\) i 0 \(\displaystyle{ P(0)=S(0)}\) ,nie widze dalszej drogi i możliwości rozwiązania tego zadania, co najmniej jeda z funkji podanej w zadaniu sumy musi być 4 stopnia a reszta z nich może ale nie musi ...
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Dowiedź podzielności wielomianu

Post autor: neworder »

Zadanie przepisałem z "Kółka..." Pawłowskiego - książka jest szmatławo wydana i ma błędy w druku, więc może tu też czegoś zabrakło. Też wygląda mi to na nie do rozwiązania przy takiej ilości danych.
ODPOWIEDZ