Wielomian liniowy

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Wielomian liniowy

Post autor: neworder »

Wyznacz takie P(x), że P(0)=0 i P(x) = 1/2 (P(x-1)+P(x+1). Wiadomo, że musi to być wielomian P(x)=ax, co wykazuje się jakoś tam przez sprzeczność itd.. Jak wykazać tą liniowość korzystając z faktu, że P(x) jest zawsze równe średniej arytmetycznej wartości od poprzedniego i następnego argumentu (rozumianej geomterycznie jako środek odcinka) i korzystając z ciągłości wielomianu (chodzi mi o formalny zapis)? Mam na myśli intuicję tego, ż bierzemy sobie dwa punkty, średnią arytmetyczną, a następnie posuwając się do przodu o nieskończenie małe odcinki rekonstruujemy całą prostą.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wielomian liniowy

Post autor: Tomasz Rużycki »

Jak widać
\(\displaystyle{ P(2)=2P(1)}\),
\(\displaystyle{ P(3)=3P(1)}\),
\(\displaystyle{ P(4)=4P(1)}\),
...

Przypuszczamy, że \(\displaystyle{ P(n)=nP(1)}\), łatwo to udowodnić indukcyjnie. Dalej 'z górki' :)


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 364
Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MISMaP UW
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Wielomian liniowy

Post autor: neworder »

Tzn. jak "z górki"? Bo samo to, że P(n)=nP(1) to tylko dla naturalnych, ew. całkowitych, a trzeba to jeszcze przecież na rzeczywiste rozszerzyć (tzn. wypełnić przedziały (k, k+1) )
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wielomian liniowy

Post autor: Tomasz Rużycki »

Ile pierwiastków ma wielomian \(\displaystyle{ P(x)-xP(1)}\)?


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Wielomian liniowy

Post autor: g »

jest takie twierdzenie, ktore mowi, ze jak dwa wielomiany maja te same wartosci w nieskonczonej ilosci punktow, to sa rowne.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wielomian liniowy

Post autor: Tomasz Rużycki »

g: To było pytanie do Newordera Wyciągasz sobie z tego prosty wniosek, że ten wielomian dwa posty wyżej jest zerowy, czyli \(\displaystyle{ P(x) = P(1) x}\), koniec


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

Wielomian liniowy

Post autor: g »

a ja wcale nie mowie ze to byla na nie odpowiedz. tak mi sie powiedzialo po prostu odnosnie tego wypelniania dziur.
ODPOWIEDZ